Buitenlandse Zaken viert vijftig jaar Europese Samenwerking

Buitenlandse Zaken viert donderdag en vrijdag vijftig jaar Europese Samenwerking. Het ministerie coördineert sinds het najaar van 1957 Europese samenwerking voor Nederland.

Wat ooit begon als de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal is in een halve eeuw uitgegroeid tot een Unie van formaat. Op het ministerie van Buitenlanse Zaken wordt sinds die tijd alle Nederlandse inbreng in de Europese fora voorbereid en afgestemd met andere ministeries. Ook voert Buitenlandse Zaken het Europees beleid uit. Het ministerie werkt hierbij nauw samen met het ministerie van Algemene Zaken.

Buitenlandse Zaken viert het vijftigjarig bestaan van de Europese samenwerking vandaag onder andere met een symposium in de Nieuwe Kerk in Den Haag, geleid door staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken). Minister Verhagen staat ook stil bij het jubileum en benadrukt het belang van Europese samenwerking. "We moeten ons blijven inzetten voor een Europese Unie waarbinnen welvaart, welzijn en veiligheid voorop staan en waar men solidariteit en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft", aldus Verhagen.