BZ begroting: Een actief buitenlands beleid biedt Nederland kansen

Samen werken aan Nederland stopt niet bij de landsgrenzen. Wat elders in de wereld gebeurt, raakt ons allemaal. Dáárom voert het kabinet een actief buitenlands beleid: om Nederlanders maximaal te laten profiteren van de kansen die zich voordoen in een geglobaliseerde wereld.

Maar ook de uitdagingen van onze tijd: armoede en ongelijkheid, klimaatverandering, energieschaarste, terrorisme, mensenhandel, voedselcrisis – vragen om een actieve internationale benadering. Die problemen houden we niet aan onze grens tegen; ze vragen om een gezamenlijke aanpak. Daarbij richten we ons allereerst op internationale organisaties: als alle spelers op het wereldtoneel, en met name ook de grote spelers, zich houden aan de internationaal overeengekomen spelregels, biedt dat ons zekerheid en bescherming.

We investeren ook in bondgenootschappen met landen die onze waarden en normen delen: de trans-Atlanstische relatie, de NAVO, gelijkgezinde landen elders. Juist om samen op te komen voor onze verworvenheden, en een antwoord te bieden op de verschuivende machtsverhoudingen in de wereld. Een sterke Europese Unie is daarvoor een noodzakelijke voorwaarde.