C-17 luchttransportpool van start

Met de komst van de eerste Boeing C-17 Globemaster III op de Hongaarse luchtmachtbasis Pápa is vandaag het initiatief voor strategisch luchttransport van start gegaan. Twaalf landen schaffen gezamenlijk 3 exemplaren van het enorme transportvliegtuig aan en onderhouden deze de komende 30 jaar. Naast Nederland doen Bulgarije, Estland, Finland, Hongarije, Litouwen, Noorwegen, Polen, Roemenie, Slovenië, Zweden en de Verenigde Staten mee aan het initiatief.

De toestellen gaan vanaf de luchtmachtbasis Pápa voor de deelnemende landen vliegen. Nederland heeft zich voor 500 vlieguren per jaar ingekocht. De participanten bepalen zelf waarvoor zij de toestellen willen inzetten. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen vertegenwoordigde de minister van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten. Jansen betitelde de komst van de C-17 binnen de zogeheten Heavy Airlift Wing als een 'echte efficiencyslag in strategisch luchttransport'.

De C-17's, gevlogen door bemanning uit de deelnemende naties, transporteren onder meer troepen en vracht. Het toestel is het enige beschikbare militair buitenprofiel luchtvrachtvliegtuig, dat is voorzien van zelfbeschermingsmiddelen en vliegeigenschappen, die het mogelijk maken te opereren in gebieden met een relatief hoog dreigingniveau. De C-17 kan dag en nacht landen op zeer korte en zelfs onverharde of beschadigde landingsbanen. Bovendien valt het toestel in de lucht bij te tanken. Het samenwerkingsinitiatief komt tegemoet aan de grote behoefte die binnen de NAVO en EU bestaat aan dit type luchttransport en draagt bij aan een efficiëntere inzet van het materieel.