Campagne van intimidatie en geweld in Zimbabwe moet stoppen

Minister Verhagen maakt zich ernstige zorgen over de campagne van intimidatie en geweld tegen maatschappelijke organisaties en de politieke oppositie in Zimbabwe in de aanloop naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

“Nederland en de EU veroordelen dit beleid van intimidatie en geweld. Ik roep de buurlanden van Zimbabwe op de ogen niet te sluiten voor deze mensenrechtenschendingen. Ze moeten helpen met het scheppen van voorwaarden voor een eerlijke en zo vreedzaam mogelijke tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 27 juni,”aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Ook minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) maakt zich grote zorgen over de situatie. Maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor een vreedzaam en democratisch Zimbabwe worden herhaaldelijk bedreigd, geï ntimideerd, opgesloten en mishandeld. "Mugabe is verantwoordelijk voor de verzieking van het verkiezingsproces door politieke misbruik van voedselhulp. Hoofd noodhulp van de VN, John Holmes, moet hier nu proberen een einde aan te maken,” aldus Koenders.

Donderdag zijn de oppositieleider MDC Morgan Tsvangirai en secretaris-generaal Tendai Biti opgepakt. Dit volgt op een reeks van arrestaties en aanhoudingen van oppositiepolitici. MDC-leider Tsangirai is ondertussen vrijgelaten. Secretaris- generaal Biti is nog niet getraceerd, over zijn toestand is verder niets bekend.