Campagne ‘Veilig Internetten’: bescherm jezelf tegen cybercrime Nederlandse internetgebruiker heeft bescherming tegen cybercrime zelf in de hand

Mensen die veilig internetten, zullen minder snel slachtoffer worden van cybercrime. De Integrale Veiligheidsmonitor (IVM) laat zien dat Nederland in algemene zin veiliger is geworden. Maar onze samenleving verandert; een relatief nieuwe vorm van criminaliteit neemt toe: cybercrime. Onlinegedrag kan er toe leiden dat dat gebruikers via internet worden opgelicht of dat er misbruik van hun identiteit wordt gemaakt.

Minister Hirsch Ballin bij de start van de campagne Veilig Internetten Foto: John Thuring

Minister Hirsch Ballin heeft in Den Haag het startsein gegeven voor de publiekscampagne ‘Veilig Internetten’. Doel van de campagne is dat mensen op internet bewuster omgaan met hun persoonsgegevens. Cybercriminaliteit komt immers steeds vaker voor en neemt telkens andere vormen aan, waardoor het iedereen kan raken.

De campagne houdt de internetgebruiker een spiegel voor: ben jij je bewust van de gegevens die je over jezelf achterlaat op internet? Via radio- en televisiespots geeft de campagne vijf concrete tips voor dagelijks internetgebruik. Daarnaast maakt de campagne gebruik van de website Veilig Internetten en van banners op websites van publieke en private campagnepartners. De vijf tips zijn:

● Update je software en zet je firewall aan
● Ga bewust om met je persoonsgegevens
● Check altijd het webadres voor je betaalt
● Open nooit zomaar bestanden
● Wees alert op contacten die aanbiedingen doen of om gegevens vragen

De Rijksoverheid investeert in veiligheid. In de koepelcampagne ‘Nederland Veilig’ staat het handelingsperspectief van de burger centraal. Wat kan je zelf doen om je eigen en daarmee ook andermans veiligheid te vergroten? De campagne ‘Veilig Internetten’ is de eerste campagne onder het koepelthema.