Casablanca groener dankzij Matra

Meer groen in de stad. Dat is het doel van een botanische tuin met steun van het Matra subsidieprogramma wordt aangelegd in Casablanca.

De botanische tuin is ontwikkeld op initiatief van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en met hulp van de gemeente Rotterdam. Het project is in samenwerking met lokale burgers, maatschappelijke organisaties en gemeentebesturen opgezet. De tuin heeft vooral een educatieve functie en beoogt met name de kennis bij jongeren van de natuur in Marokko te vergroten.

Met het project steunt Matra op kleinschalig niveau de democratisering van het lokale bestuur in Marokko. De ontwikkeling van de botanische tuin speelt namelijk in op de wensen van buurtbewoners om hun kinderen in de stadsomgeving in contact te laten komen met de natuur. Via de samenwerking met bestuurders en ngo’s hebben de bewoners een stem gehad in de ontwikkeling van hun directe leefomgeving.

De botanische tuin kan worden gezien als een symbool voor de Marokkaans-Nederlandse betrekkingen in Casablanca. Zo is de honorair consul-generaal van Nederland in Casablanca nauw bij het project betrokken en is de tuin aangelegd met hulp van een Nederlandse experts. Daarnaast draagt het milieubeschermingsfonds van de Fondation Mohammed VI bij aan de verdere ontwikkeling van de tuin en heeft ook de stad Casablanca zijn volledige medewerking toegezegd.