Democratie in fragiele staten: kansen en valkuilen

Kansen en valkuilen voor politiek goed bestuur in fragiele staten. Daarover gaat het internationale seminar “Post-conflict democratisation – Political governance in fragile settings” van het Ministerie van Buitenlandse Zaken op donderdag 22 mei in Den Haag. Hoofdsprekers zijn minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en Thomas Carothers van de Carnegie Endowment for International Peace.

Het seminar gaat over de relatie tussen democratie, veiligheid en ontwikkeling. Het moet praktische beleidsaanbevelingen opleveren voor de politiek bestuurlijke ontwikkeling in ontwikkelingslanden die net uit een gewelddadig conflict komen of anderszins te maken met politieke instabiliteit. ‘Fragiele staten’ zijn een speerpunt van minister Koenders.

Deelnemers aan het seminar zijn beleidmakers, politici, wetenschappers en medewerkers van maatschappelijke organisaties. Aan de hand van bijdragen voor vooraanstaande (ervarings)deskundigen buigen zij zich over cruciale vragen als: hoe stimuleer en ondersteun je politiek goed bestuur en vooral democratisering in fragiele ontwikkelingslanden? Wat is de rol van gevestigde spelers - en nieuwe zoals voormalige rebellen – in het politieke proces? Hoe beïnvloeden ze de veiligheidssituatie en de sociaal-economische ontwikkeling? En welke rol heeft de internationale gemeenschap eigenlijk?

Het seminar “Post-conflict democratisation – Political governance in fragile settings” vindt plaats op donderdag 22 mei op het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Bezuidenhoutseweg 67, Den Haag. Het seminar begint om 10.00 uur, de voertaal is Engels.