‘Don't be blue, be orange’: Engelse voetbalsupporters ‘Go Dutch’ bij EK voetbal

Staatssecretaris Timmermans lanceerde maandag in Londen de ‘Just Go Dutch’ campagne, die als doel heeft Engelse voetbalfans achter het Nederlands elftal te krijgen.

De ‘Just Go Dutch’ campagne biedt Engelse voetbalfans, nu zij zelf niet meedoen aan het Europees Kampioenschap Voetbal in Zwitserland en Oostenrijk, een volwaardig alternatief door supporter van Oranje te worden. Engelsen die het Nederlands elftal een warm hart toedragen worden tijdens het EK omgedoopt tot Nederlands ereburger. Onder het motto ‘A free Van for every fan!’ krijgen Engelse Oranjefans bovendien het Nederlandse voorvoegsel ‘Van’ voor hun naam.

Timmermans (Europese Zaken) gaf in Londen het startschot voor de campagne. Hij overhandigde initiatiefnemer Jon Gledstone een certificaat en een speciaal T-shirt met daarop zijn Nederlandse supportersnaam: ‘Van Gledstone’. Daarmee is Gledstone de eerste Engelse supporter die tijdens het EK achter Oranje staat. Timmermans feliciteerde Gledstone met zijn nieuwe status van ‘EreVan’ en prees de creativiteit van de initiatiefnemers.