Drie miljoen euro noodhulp voor Haïti

Minister Koenders heeft besloten om 3,3 miljoen euro ter beschikking te stellen voor noodhulp aan de slachtoffers van de orkanen in Haïti.

De Nederlandse bijdrage komt ten goede aan het Wereld Voedsel Programma (WFP) van de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis.

Volgens een schatting van de VN hebben 800.000 mensen, ongeveer 10% van de Haïtiaanse bevolking, humanitaire hulp nodig. Het Internationale Rode Kruis voorziet de slachtoffers van onderdak en medicijnen en het WFP de komende zes maanden van voedsel. Het grootste probleem bij de hulpverlening is dat veel van de getroffen gebieden onder water staan en moeilijk bereikbaar zijn, omdat wegen en bruggen door de orkanen zijn vernield.

Haïti is het armste land op het westelijk halfrond. Meer dan de helft van de bevolking leeft in extreme armoede van minder dan één dollar per dag. De orkanen Gustav, Hanna en Ike hebben de reeds bestaande kritieke humanitaire situatie nog eens verergerd.

Het land heeft ernstig te lijden onder de wereldwijde stijging van voedselprijzen, waardoor basisvoedsel dit jaar gemiddeld 40% duurder is geworden. Bovendien is de oogst van dit landbouwseizoen zo goed als verloren gegaan.