Eerste saffraandiploma s uitgereikt in Uruzgan

In Tarin Kowt zijn de eerste diploma´s uitgereikt voor het saffraan ontwikkelingsprogramma.

Elf cursisten ontvangen het certificaat vandaag uit handen van de commandant Task Force Uruzgan, kolonel Nico Geerts. De minister van Landbouw van de Afghaanse provincie Uruzgan, Sardar Mohammad was hierbij aanwezig.

De elf cursisten gaan nu zelf 125 boeren trainen in het verbouwen van de specerij saffraan. Deze telers planten gezamenlijk 25 hectare. Dit project is onderdeel van in het Nederlandse beleid van plattelandsontwikkeling in Uruzgan waarbij boeren worden bewogen over te stappen op een het telen van legale gewassen ter vervanging van de papaverteelt.

“Dertig jaar oorlog heeft de landbouw in Uruzgan grotendeels vernietigd”, aldus de minister. “Door armoede zijn mensen papaver gaan verbouwen. Nu is er een goede gelegenheid om daar mee te stoppen. Mede met behulp van onze Nederlandse vrienden.”

Het programma is een samenwerking tussen GSE Afghan Ltd en twee lokale NGO’s om mensen op te leiden in de saffraanteelt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is medefinancier. Ook levert het ministerie een aantal adviseurs op het gebied van ontwikkelingssamenwerking die het opbouwproces in de zuidelijke provincie begeleiden.

Saffraan kan dienen als een goede vervanger van de papaverteelt. De prijzen voor de boer liggen even hoog zonder de risico’s van illegale teelt.

diploma saffraantelers