Eindejaarsgroet

We naderen het eind van het jaar. Een natuurlijk moment om terug te blikken, maar ook om vooruit te kijken. Het afgelopen jaar heeft ons veel gebracht op internationaal terrein. We vierden 50-jaar Europese integratie, en sloten het jaar af met de ondertekening van het Verdrag van Lissabon, dat een ferme basis legt onder de toekomstige Europese samenwerking. Het kabinet besloot de Nederlandse missie in Uruzgan met twee jaar te verlengen en werd daarin door een ruime meerderheid in de Tweede Kamer gesteund. We maakten ons sterk voor de bescherming en bevordering van mensenrechten wereldwijd. We deden de reputatie van Den Haag als juridische hoofdstad van de wereld eer aan door het Libanon Tribunaal onderdak te bieden. De klimaattop in Bali werd toch nog tot een goed einde gebracht: de noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen is door elk land onderschreven. En we hebben een stevige impuls gegeven aan het nieuwe ontwikkelingssamenwerkingsbeleid: een zaak van iedereen!

De agenda voor het nieuwe jaar is niet minder vol. In 2008 zullen we nog meer aandacht schenken aan de opbouw in Uruzgan. In Europa zullen we onze schouders zetten onder een aantal grensoverschrijdende uitdagingen. 2008 wordt ook het jaar van de Israëlisch-Palestijnse vredesbesprekingen, waar in Annapolis het startschot voor is gegeven. En we gaan aan de slag met de follow-up van de klimaattop in Bali, die zal moeten resulteren in een nieuw internationaal klimaatverdrag. Kortom, wij blijven ons inzetten voor een rechtvaardigere en veiligere wereld – een wereld waarin Nederlanders zich thuis voelen.

Wij wensen u allen hele goede kerstdagen toe, en een vreugdevol nieuw jaar. Onze gedachten gaan in het bijzonder uit naar de Nederlandse militairen in Afghanistan en andere Nederlanders die ver van huis hun werk doen in moeilijke omstandigheden. Juist in deze tijd valt die afstand extra zwaar. Ons respect voor jullie is dan ook groot. Wij hebben grote waardering voor wat jullie tot stand brengen.

Maxime Verhagen
Bert Koenders
Frans Timmermans