EU roept op tot uitstel verkiezingen Zimbabwe

Het voorzitterschap van de Europese Unie, Slovenië, roept vandaag in een officiële verklaring op tot uitstel van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Zimbabwe.

De EU is uiterst bezorgd over het geweld en de terreur in Zimbabwe. “De omstandigheden in Zimbabwe leiden niet tot een legitieme uitslag van de verkiezingen die de stem van het Zimbabwaanse volk weerspiegelt,” zo verklaart het voorzitterschap.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken), die deze week verschillende malen met het voorzitterschap over Zimbabwe heeft gesproken, is tevreden dat Europese Unie zich inzet om een eind te maken aan het geweld en de terreur. “We willen snel naar een situatie waarin de stem van Zimbabwaanse volk ook werkelijk telt.”

Verhagen heeft contact met zijn collega’s in Europa en elders om de Zimbabwanen bij te staan een bestuursvorm te vinden die de omstandigheden kan creëren waarin wel vrije en eerlijke presidentsverkiezingen plaats kunnen vinden.

Oppositieleider Morgan Tsvangirai zich heeft teruggetrokken uit de presidentsverkiezingen en zijn toevlucht gezocht in de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Harare. Verhagen heeft hem woensdag telefonisch verzekerd dat hij welkom is en blijft.