EU scherpt sancties tegen Birma aan

De Europese lidstaten scherpen de economische sancties tegen Birma verder aan.

Dat kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten maandag overeen tijdens de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB).

Staatssecretaris Timmermans, die Nederland bij afwezigheid van minister Verhagen vertegenwoordigde, vond de aanscherping van de Europese sancties een duidelijke stap in de goede richting. “Ik vind het winst dat de sancties worden aangescherpt, ook al had het van mij nog wel een onsje meer gemogen”.

De Europese ministers besloten om de bestaande sancties te handhaven en verder te verzwaren. Het gaat daarbij om reisbeperkingen, de bevriezing van tegoeden en een investeringsverbod op staatsbedrijven. Ook worden er aanvullende handelssancties genomen, zoals een verbod op import-export en investeringen in de houtsector (vooral teak), op de handel in edelstenen (diamanten en robijnen) en metalen (onder andere goud en zilver). Deze maatregelen zijn gericht tegen het generaalsregime, maar ontzien de Birmese bevolking.

De aanvullende maatregelen tegen Birma worden ingesteld vanwege de geweldsuitbarsting van de afgelopen maand, waarbij het militaire regime vreedzame demonstraties van burgers en monniken met geweld neersloeg. Naar aanleiding van de gebeurtenissen klonk wereldwijd een steeds luidere roep om zwaardere sancties tegen het regime.