EU stelt voorwaarden aan overeenkomst met Servië

De Europese Unie (EU) en Servië hebben vandaag een Stabilisatie- en Associatie-overeenkomst gesloten. Maar op aandringen van Nederland en België kan Servië pas van het akkoord profiteren wanneer het volledig samenwerkt met het Joegoslavië-tribunaal.

Dat was de uitkomst van het overleg van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) was zeer tevreden met de voorwaarden die de EU aan Servië heeft gesteld. “Met de ondertekening van de overeenkomst hebben we een gebaar gemaakt aan de Servische bevolking, en laten weten dat hun toekomst wat ons betreft in Europa ligt. Tegelijkertijd maakt de EU duidelijk dat Servië alleen deel kan uitmaken van Europa als ze Europese normen, waarden en regels in de praktijk brengen.”

De Stabilisatie- en Associatie-overeenkomst geldt als een stap op weg naar het lidmaatschap van de EU. Geen van de 27 EU-landen zal de overeenkomst echter tot goedkeuring aan hun parlementen aanbieden zolang niet unaniem is vastgesteld dat Servië inderdaad volledig meewerkt met het Joegoslavië-tribunaal. Ook de interim-overeenkomst, die gewoonlijk meteen na ondertekening van kracht wordt totdat de ratificatie een feit is, zal tot dat besluit niet in werking treden. “We hebben twee extra sloten op de deur gezet,” zei minister Verhagen. “En die sloten gaan pas open als Nederland dat wil.”

De Servische president Tadic heeft voor de ondertekening van de Stabilisatie- en Associatie-overeenkomst schriftelijk aan de EU bevestigd dat zijn land volgens het internationale recht verplicht is volledig samen te werken met het Joegoslavië-tribunaal. Volgens Nederland betekent dat niet alleen dat Servië alles moet doen om de laatste vier voortvluchtigen op te sporen, te arresteren en uit te leveren, maar ook dat er een getuigenbeschermingsprogramma moet worden opgezet en het tribunaal toegang krijgt tot alle staatsarchieven en andere informatiebronnen.

“Als Mladic op het vliegtuig naar Den Haag wordt gezet, is dat het beste bewijs dat Servië volledige samenwerkt met het tribunaal,” herhaalde minister Verhagen. “De jacht op Mladic moet doorgaan.”

De hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal, Serge Brammertz, zei in een verklaring de eisen van de EU te waarderen. Hij noemde het bemoedigend dat de EU Servië hulp heeft aangeboden om die samenwerking snel te realiseren.