Europeanen staan achter klimaatbeleid EU

Een ruime meerderheid van de Europese burgers steunt de doelstellingen van de EU op het gebied van klimaatverandering. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerde opiniepeiling van de Europese Commissie.

Klimaatverandering geldt voor veel Europeanen als één van de belangrijkste wereldproblemen van dit moment. Een ruime meerderheid maakt zich hier ernstig zorgen over en vindt dat er meer moet worden gedaan om het probleem te stoppen, zo blijkt uit het Eurobarometer rapport Europeans' attitudes towards climate change.

Volgens dit onderzoek neemt driekwart van de Europeanen de klimaatverandering zeer serieus. Niettemin is 60% optimistisch dat het probleem kan worden gestopt. Zij zien dit primair als een taak voor het bedrijfsleven en de industrie en nationale overheden, maar ook voor de Europese Unie.

De Europese klimaatdoelstellingen van 20% minder uitstoot van broeikasgassen en 20% meer hernieuwbare energie in 2020, krijgen hierbij brede steun van Europese burgers. Velen vinden dat het huidige beleid zelfs niet ver genoeg gaat om de opwarming van de aarde te stoppen.

'Europa loopt wereldwijd voorop met zijn ambitieuze klimaatbeleid, en dat is maar goed ook', zegt staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken). 'Het klimaatbeleid maakt een enorme energie aan innovatieve krachten los, kijk alleen maar naar het algenonderzoek. Wie nu niet voorop loopt, komt te laat.'