Europese ministers tevreden over voortgang EU-verdrag

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken toonden zich tijdens hun halfjaarlijkse overleg positief over de voortgang van het Hervormingsverdrag voor de Europese Unie.

Tijdens het informele overleg in Portugal spraken de ministers vrijdag en zaterdag over het nieuwe verdrag voor de Europese Unie (EU). De herziene versie van het verdrag is het resultaat van intensieve onderhandelingen van de Europese regeringsleiders. De aanwezigen waren unaniem van mening dat de tijd van onderhandelen voorbij is, en dat het mandaat voor het herzieningsverdrag nu naar de letter moet worden omgezet.

Inzake Kosovo riepen de EU-ministers Servië en Kosovo op alle mogelijke oplossingen serieus te onderzoeken. De EU wil geen eenzijdige stappen zetten om de situatie te forceren. Wel achtten de ministers het belangrijk dat de onderhandelingen vóór 10 december zijn afgerond.

De ministers spraken ook over de Europa-Afrikatop, die op 8 en 9 december van dit jaar zal plaatsvinden. Minister Verhagen acht aanwezigheid van president Mugabe van Zimbabwe ongewenst, wat hij ook heeft aangegeven. Verhagen verwacht dat hier een creatieve oplossing voor wordt gevonden en heeft er vertrouwen in dat het Portugese voorzitterschap daarin zal slagen.