Europese Unie eensgezind over oplossing crisis Georgië

De Europese regeringsleiders hebben zich in Brussel eensgezind uitgesproken tegen de Russische erkenning van twee Georgische regio’s, en aangedrongen op de onverkorte uitvoering van het zes-puntenplan om de crisis in Georgië tot een oplossing te brengen.

De Europese Raad was ingelast om de situatie in Georgië te bespreken, die is ontstaan na gevechten tussen Georgische en Russische troepen rond Zuid-Ossetië en Abchazië. Deze twee regio’s hebben zich onafhankelijk verklaard van Georgië. Na bemiddeling van het EU-voorzitterschap kwamen Rusland en Georgië een plan van zes punten overeen om een einde te maken aan het geweld en besprekingen te beginnen over een oplossing.

“De relaties tussen Rusland en de Europese Unie staan op een kruispunt,” aldus minister van Buitenlandse Zaken Verhagen na afloop van de besprekingen. “Het is aan Rusland of de weg van dialoog en samenwerking kan worden voortgezet.”

De Europese Unie blijft de samenwerking zoeken met Rusland, zo verklaarden de regeringsleiders, maar dat is alleen mogelijk als onderling gemaakte afspraken ook worden nagekomen. Zolang de Russische troepen in Georgië niet zijn teruggetrokken tot de posities van vóór de vijandelijkheden, zoals in het bestand werd overeengekomen, wordt het vooroverleg over een partnerschapsovereenkomst met Rusland daarom uitgesteld.

De Europese Unie besloot ook een donorconferentie voor Georgië organiseren voor de wederopbouw van het land, en stuurt een zelfstandige verkenningsmissie om te bekijken op welke manier dat het zes-puntenplan het beste kan worden uitgevoerd.