Geconsolideerde versie van de EU-Verdragen nu beschikbaar

De integrale teksten van de Verdragen van de Europese Unie, zoals gewijzigd in het Verdrag van Lissabon, zijn vanaf vandaag beschikbaar op de verdragensite van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Verdrag van Lissabon wijzigt onder meer de twee belangrijkste verdragen van de Europese Unie: het Verdrag van de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting van een Europese Gemeenschap (EG-Verdrag). De gewijzigde teksten van deze twee Verdragen zullen gelden nadat alle 27 lidstaten het Verdrag van Lissabon hebben bekrachtigd.

Een aantal lidstaten, waaronder Frankrijk en Slovenië, heeft het Lissabonverdrag inmiddels geratificeerd. Nederland kent een parlementaire goedkeuringsprocedure. Dit betekent dat zowel de Eerste als de Tweede Kamer hun goedkeuring moeten verlenen. Nederland streeft ernaar om het verdrag in de loop van 2008 te bekrachtigen.

De regeringsleiders en staatshoofden van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben op 13 december 2007 het Verdrag van Lissabon ondertekend. Het Lissabonverdrag is een klassiek wijzigingsverdrag, dat de bestaande Europese verdragen aanpast. Het gaat hierbij in de eerste plaats om de EU- en EG-Verdragen, plus de aangehechte protocollen en een slotakte inclusief Verklaringen.