Geen referendum over nieuw Europees Verdrag

Er komt definitief geen referendum over het Verdrag van Lissabon. Dat heeft een meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag besloten naar aanleiding van een debat over het initiatiefwetsvoorstel van het Kamerlid Van Bommel (SP).

Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) is verheugd over het besluit van de Kamer. “Het Verdrag van Lissabon is een normaal wijzigingsverdrag, zoals de Verdragen van Nice en Amsterdam dat ook waren”, aldus Timmermans. “Daarom is de normale ratificatieprocedure, waarbij de Eerste en Tweede Kamer zich daar via een parlementaire goedkeuringsprocedure over het verdrag uitspreken, voldoende. ”

Over het debat dat het kabinet en de Kamer voeren over de ratificatie van het nieuwe EU Verdrag zei Timmermans: "Het is wel goed dat er een inhoudelijk debat wordt gevoerd tussen regering en Kamer over die goedkeuring. Daar is het verdrag belangrijk genoeg voor. Gisteren hadden we daar al een mooie start mee en vandaag debatteren we verder."

De Tweede Kamer debatteerde vorige week al over het initiatiefvoorstel van oppositiepartijen SP, D66, GroenLinks, PVV en de Partij voor de Dieren, om een referendum te houden over het Verdrag van Lissabon. Het voorstel kreeg echter geen steun van de meerderheid in de Tweede Kamer. Het referendum is daarmee definitief van de baan.