Geschiedenisleraren uit Servië, Kroatië en Bosnië op bezoek in Nederland

Euroclio organiseert een vijfdaags werkbezoek naar Nederland voor geschiedenisleraren en onderwijskundigen uit Servië, Kroatië en Bosnië Herzegovina.

Het werkbezoek is onderdeel van het project “History in action”, dat gericht is op het verbeteren van de onderlinge betrekkingen tussen deze drie landen.

Buitenlandse Zaken ondersteunt “History in action” sinds 1 juli vanuit het Matra-subsidieprogramma. In het project werken geschiedenisleraren en onderwijskundigen uit de Servië, Kroatië en Bosnië Herzegovina werken samen aan een geschiedenisboek met de titel “Ordinary People in an Extraordinary Country; Every Day Life in Bosnia and Herzegovina, Croatia and Serbia 1945 – 1990”.

“History in action” wordt uitgevoerd door Euroclio, de Europese organisatie van geschiedenisleraren. Het initiatief is een voorbeeld van de manier waarop geschiedenisonderwijs een bijdrage kan leveren aan verzoening in de Balkan-regio. De volgende anekdote illustreert waar wederzijds begrip en verzoening toe kan leiden: twee hoogleraren geschiedenis die als soldaten in de recente oorlog elkaars vijand waren zijn nu beste vrienden en kernpromotoren van het project.