Gouverneur Uruzgan ontvangt Nederlandse Kamercommissie

De Vaste Commissie voor Defensie van de Tweede Kamer heeft een bezoek gebracht aan de Afghaanse provincie Uruzgan.

Na een uitgebreide briefing over de geïntegreerde benadering van de Task Force Uruzgan en de voortgang op de drie 'D's (Diplomatie, Development en Defensie) werden de acht Nederlandse parlementariërs ontvangen door Gouverneur Munib, de voorzitter van de Provinciale Raad en de belangrijkste provinciale directeuren.

Gouverneur Munib gaf kort de historische achtergrond van de recente ontwikkelingen in zijn provincie aan en ging in op de vragen van de kamerleden. Aan de orde kwamen onderwerpen als verbetering van het bestuur, de rol van de Nederlandse militaire en civiele inzet, de drugsproblematiek en de ontwikkeling van de positie van vrouwen in de provincie.

De kamerleden bezochten ook een training van hulppolitie onder verantwoordelijkheid van de KMAR. Momenteel worden ruim honderd Afghaanse recruten door de Nederlandse militairen getraind in een aantal praktische politievaardigheden. Kamerlid Alexander Pechtold liet zich tijdens het bezoek spontaan arresteren en boeien door de recruten.