Het beleidsprogramma: de keuzes die het ministerie maakt

Het ministerie werkt aan een actieve rol in de wereld. In het vandaag gepresenteerde beleidsprogramma staat hoe het ministerie dat realiseert.

Nederland wil een constructieve speler zijn in de wereld. Binnenland en buitenland grijpen steeds meer in elkaar. De toekomst van Nederland hangt samen met de toekomst van de wereld om ons heen. Voor grensoverschrijdende uitdagingen als klimaat, milieu en veiligheid zijn internationale oplossingen nodig, waarbij Europa bijvoorbeeld een belangrijke rol kan spelen.

Het ministerie zal daarom extra aandacht geven aan:

-een slagvaardig en democratisch Europa
-meer veiligheid en stabiliteit in regio's waar dat nodig is
-ontwikkelingssamenwerking waar mensen bij gebaat zijn
-prominente aandacht voor mensenrechten
-een ambitieus internationaal milieubeleid

Nederland is voorstander van een onder de bevolking gedragen Europa dat zich richt op de terreinen waar het meerwaarde heeft. Tegelijkertijd zijn bijvoorbeeld sociale zekerheid, onderwijs en gezondheid voorbeelden van onderwerpen waarvan Nederland zelf de regie in handen wil houden. Veel mensen hebben het gevoel dat de uitbreiding van de Europese Unie de afgelopen jaren te snel is gegaan. Daarom pleit Nederland voor een Europa dat haar eigen criteria voor uitbreiding serieus neemt en strikt toepast. Bekendheid met wat de EU doet, is van essentieel belang. Daarom zal er meer aandacht aan Europa worden besteed in lespakketten voor scholen.

Op het gebied van Vrede en Veiligheid nemen de conflicten in het Midden-Oosten een belangrijke plaats in. Een duurzame en rechtvaardige oplossing voor het Palestijns-Israëlisch conflict is in het belang van Nederland. De EU kan meerwaarde leveren bij het realiseren van een oplossing. Bij het realiseren van veiligheid en stabiliteit hoort een moderne krijgsmacht, die maatwerk kan leveren. Door bij te dragen aan missies kan Nederland meepraten over vrede en veiligheid in de wereld.

Het veiligheidsbeleid van Nederland hangt samen met het ontwikkelingsbeleid. Nederland hanteert de zogenaamde 3D-benadering; Diplomacy, Defense en Development. Het kabinet wil dit beleid de komende jaren verder uitbouwen. Bijvoorbeeld door interdepartementaal meer samen te werken. Maar ook samenwerken met niet-gouvernementele organisaties valt hieronder. Op ontwikkelingsgebied neemt duurzame economische ontwikkeling een belangrijke plaats in. Het ministerie spant zich in de acht Millennium Ontwikkelingsdoelen (MDG's), in 2000 vastgelegd door alle lidstaten van de Verenigde Naties, te realiseren.

Mensenrechten moeten voor iedereen gelden. Daar zet het ministerie zich ook voor in. Misstanden stelt Nederland aan de kaak. Publiekelijk via de VN-mensenrechtenraad of de Europese Unie. Binnen de Unie bundelen de staten hun krachten om zo gezamenlijk druk uit te oefenen. Nederland blijft steun bieden aan mensenrechtenorganisaties die werken in landen waar mensenrechten niet beschermd zijn. Ook het Internationaal Strafhof, gevestigd in Den Haag, werkt hier aan mee.

Het klimaat baart veel mensen zorgen. Het ministerie draagt actief bij aan het halen van ambitieuze internationale klimaatdoelstellingen voor na 2012. Dat doet Buitenlandse Zaken onder andere door steun aan ontwikkelingslanden te geven om hen toegang te bieden tot (duurzame) energie. Tegelijkertijd probeert Nederland andere landen te bewegen nieuwe klimaatafspraken te maken.

Het ministerie houdt zich niet alleen bezig met andere landen, het is er ook voor Nederlanders die in het buitenland verblijven. Het kabinet zet zich in om de dienstverlening (bijvoorbeeld consulair of economisch) in het buitenland te verbeteren. Het ministerie gaat ook investeren in ICT-systemen en elektronische dienstverlening. De overheid zal duidelijk communiceren welke diensten burgers en bedrijven mogen verwachten.

Er zijn veel buitenlandse bedrijven gevestigd in Nederland, samen goed voor ongeveer 540.000 arbeidsplaatsen. Het kabinet wil Nederland aantrekkelijker maken als vestigingsplaats. Onder meer door administratieve procedures te vereenvoudigen, versoepeling van toegang en verblijf, en de informatievoorziening wordt beter toegesneden op 'expats'.