Ieren praten Timmermans bij over Europacommunicatie

Hoe kan de regering burgers en maatschappelijke organisaties actief betrekken bij de discussie over Europa? En hoe pakken de andere EU-lidstaten dit aan? Staatssecretaris Timmermans is maandag in Dublin om met de Ierse regering ervaringen uit te wisselen over Europacommunicatie.

Europa terugbrengen in de samenleving. Met die ambitie wil staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) de komende tijd de discussie over Europa voeren. “ Wat doet Europa, wat gaat goed, wat kan beter en wat vinden mensen daarvan? Daarover wil de regering een permanente dialoog aangaan met burgers, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties”.

Timmermans bracht in Dublin onder andere een bezoek aan het Ierse Institute for European Affairs, waar hij debatteerde met de Franse parlementariër Pierre Moscovici. De staatssecretaris gaf aan dat hij een duidelijke omslag ziet in de manier waarop nationale regeringen vorm geven aan de communicatie over Europa. Niet alleen in Nederland, maar ook in de andere EU-lidstaten. “We come from a tradition of not communicating on the EU at all. But today, people want to be convinced and involved. It will be our challenge to figure out how to do that”, aldus Timmermans.

Om burgers en het maatschappelijk middenveld meer te betrekken bij de discussie over Europa, kijkt Timmermans met interesse naar de ervaringen van de Ieren. Zij voeren het nationale debat over de toekomst van Europa via het ‘ National Forum on Europe’, dat publieke bijeenkomsten organiseert, publicaties uitbrengt en een website bijhoudt.