Informatie over ontwikkelingshulp op websites ambassades

Nederlandse ambassades gaan informatie over ontwikkelingshulp, die door de overheid wordt gegeven, op hun website zetten.

Daarnaast wordt deze informatie ook aangeboden aan parlementen in ontwikkelingslanden. Dat heeft minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) besloten tijdens het ‘High Level Forum on Aid Effectiveness’ in Accra. Het doel van de conferentie is de effectiviteit van de hulp te vergroten en het besluit van Koenders is een eerste stap om ontwikkelingslanden, maar ook burgers in Nederland, beter te informeren over de hulp die er wordt gegeven.

Nederland heeft daartoe, samen met elf andere donoren, waaronder het Verenigd Koninkrijk, de Wereldbank en de Europese Commissie, het ‘International Aid Transparency Initiative’ ondertekend. De initiatiefnemers verwachten dat de kwaliteit van de hulp verbetert door gegevens te publiceren over de omvang van de hulp en de voorwaarden die daaraan verbonden zijn.

“Burgers en parlementariers kunnen regeringen ter verantwoording roepen over de besteding van hulpgelden; veel gegevens van donoren worden niet transparant gegeven”, aldus Koenders. Hij verwacht dat door een grotere openheid ontwikkelingsgelden beter besteed worden. “In Uganda hebben burgers de informatie gebruikt om druk uit te oefenen op de overheid om meer klaslokalen te bouwen en meer onderwijzers aan te stellen.”

De Rwandese minister van Financiën, Musoni, juichte het initiatief toe. “De Rwandese regering kan met deze informatie over de hulp het parlement beter informeren”, Het initiatief werd in Accra toegejuicht door ontwikkelingsorganisaties, zoals ONE van popzanger Bono, die eerder dit jaar een ‘Publish what you fund’ campagne hebben gevoerd.