Internationale stap naar beperking gebruik clustermunitie

Nederland heeft vrijdag 22 februari samen met 81 andere landen ingestemd met een verklaring om te komen tot een verdrag dat het gebruik van clustermunitie inperkt. Dat was het resultaat van een internationale conferentie in Wellington, Nieuw Zeeland.

Gebruik van clustermunitie – explosieven die bestaan uit een groot aantal kleinere ladingen - kan ook na afloop van een conflict gevaarlijk blijven voor de burgerbevolking. Sinds 2007 spreekt een groot aantal landen daarom over een internationaal verdrag over clustermunitie die onaanvaardbaar humanitair leed veroorzaakt.

Nederland heeft op 26 juni 2007 besloten tot nader order geen clustermunitie te gebruiken. Mochten zich situaties aandienen waarin toch een keuze voor clustermunitie moet worden gemaakt, dan zal de regering de Tweede Kamer daarover tijdig inlichten.

De formele onderhandelingen over een clustermunitie verdrag beginnen op 19 mei in Dublin. Wanneer deze onderhandelingen succesvol worden afgerond, zal het nieuwe verdrag in december 2008 in Oslo worden ondertekend.

Deze besprekingen zijn door een kleine groep landen geïnitieerd vanwege het gebrek aan vooruitgang in de officiële onderhandelingen over clustermunitie in VN kader. Sinds de eerste bijeenkomst in februari 2007 in Oslo hebben steeds meer landen zich aangesloten bij het zogenaamde ‘Oslo-proces’.