Jonge raadsleden steunen Millennium Ontwikkelingsdoelen

Maandag hebben jonge raadsleden van 40 Nederlandse 'Millennium Gemeenten' een verklaring aangeboden aan mevrouw Anna Tibaijuka, Onder-Secretaris-Generaal van de VN en directeur van VN-HABITAT.

Dat is de Verenigde Naties (VN)-organisatie die zich inzet voor een betere leefomgeving voor mensen in ontwikkelingslanden. Roxanne van Wunnik, raadslid in Maastricht, sprak namens de Millennium Gemeenten in wezen een drievoudig commitment uit aan het adres van mevrouw Tibaijuka: de persoonlijke inzet en betrokkenheid van de raadsleden voor het behalen van de VN-Millenniumdoelen; de steun van de Nederlandse Millennium Gemeenten en de inzet van de VNG om nog meer gemeenten voor de Millenniumdoelen te mobiliseren. De verklaring benadrukt dat gemeenten in zowel ontwikkelingslanden als rijke landen een belangrijke rol spelen in het realiseren van de Millenniumdoelen.

Het aanbieden van de verklaring vond plaats tijdens de conferentie 'A safe city is a just city', die naar aanleiding van Wereldhabitatdag 2007 op één en twee oktober in de Ridderzaal in Den Haag werd gehouden. Naast mevrouw Tibaijuka waren hierbij onder andere aanwezig de ministers Koenders en Vogelaar, oud-minister en oud-VN-gezant Pronk, burgemeester van Den Haag Deetman en de minister van Huisvesting van Zuid-Afrika Lindiwe Sisulu.

Behalve de verklaring boden de raadsleden een 'tijdscapsule' aan. Deze tijdscapsule bevat onder meer hun persoonlijke beloften hoe zij zich tot 2015, het jaar waarin de Millenniumdoelen behaald moeten zijn, hiervoor zullen blijven inzetten. De capsule mag dan ook pas in 2015 door mevrouw Tibaijuka geopend worden!

Mevrouw Tibaijuka en minister Koenders reageerden enthousiast op het commitment van de jonge gemeenteraadsleden. Mevrouw Tibaijuka zou graag zien dat dit initiatief elders wordt gevolgd. De inzet en betrokkenheid van jonge raadsleden, naast die van vele anderen, is hard nodig. Minister Koenders sloot zich daarbij van harte aan. Hij voegde toe dat het goed is dat zij – de besluitvormers van de toekomst- hun beloften zwart op wit hebben gezet en zich er achteraf op willen laten afrekenen. Sommige zittende besluitvormers kunnen daar volgens hem een voorbeeld aan nemen.