Jubilerend Intergas ondersteunt bouw van stuwdam in Afghanistan

Basisschool Merijntje uit Nieuw-Vossemeer krijgt van het energiebedrijf Intergas 250.000 euro voor de bouw van een stuwdam in het Afghaanse dorpje Bagdjeh. Het is een cadeau van Intergas dat dit jaar zijn 50-jarig jubileum viert.

Minister Koenders, die woensdag bij de viering aanwezig was, prees in zijn toespraak het lef van Intergas voor de keuze van een project in een lastig land als Afghanistan.

Intergas Netbeheer is een gasdistributiebedrijf. De onderneming is eigenaar en beheerder van een gasdistributienetwerk in Midden- en West-Brabant. Scholen in het verzorgingsgebied van Intergas mochten projectvoorstellen indienen voor een gemeenschap ergens in de wereld waar de school al een band mee heeft. Dit leverde drieëntwintig projectvoorstellen op. Het project van basisschool Merijntje werd als winnaar gekozen.

De dam zal de inwoners van Bagdjeh beschermen tegen de jaarlijkse overstromingen en verbetert de irrigatie van de landbouw in het gebied. Dat zal de ontwikkeling van de regio ten goede komen. De nieuwe dam zal het dorp ook van een nieuwe energievoorziening voorzien. Nog steeds heeft zo’n 80% van de Afghanen geen betrouwbare energievoorziening. Veel huishoudens zijn daardoor aangewezen op het gebruik van kolen en hout, wat het milieu daar zwaar belast. “Met de nieuwe stuwdam wordt niet alleen de positie van de Afghanen verbeterd, maar wordt tegelijkertijd ingezet op de bescherming van het milieu. En dat is nu precies de kern van duurzame ontwikkelingshulp,”aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking)

De medewerkers van Intergas ondersteunen met eigen bijdragen en sponsoracties een van de andere projectvoorstellen. Het gaat om de bouw van een kinderhuis in Pokhara in Nepal.