Kabinet tevreden met brede steun kamer verlenging Uruzganmissie

Het kabinet is blij met de ruime steun van de Kamer voor het besluit de missie in Uruzgan met twee jaar te verlengen. “Juist omdat het gaat om de verlenging van een zware missie, die veel vraagt van militairen, diplomaten en ontwikkelinswerkers, ben ik blij met deze brede steun”, aldus minister Verhagen in een reactie.

Dinsdagavond werd duidelijk dat de VVD, de SGP en de coalitiepartijen de voortzetting steunen, waardoor het besluit van het kabinet breed gedragen wordt in de Tweede Kamer. "Ik ben ervan overtuigd dat Nederland in Uruzgan met het voorzetten van de bijdrage aan de NAVO-stabilisatiemacht een verschil maakt voor burgers in Afghanistan en voor de veiligheid in Nederland en de wereld," zegt Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Ook minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is positief. "Ik ben erg blij met de brede steun in de Tweede Kamer voor het civieler maken van de missie in Afghanistan. De Nederlandse regering heeft besloten extra geld en mensen vrij te maken voor de opbouw in Uruzgan," aldus de minister.

In de missie gaan veiligheid, ontwikkeling en diplomatie hand in hand. Nederland zet in op ontwikkelingssamenwerking en (weder)opbouw in Afghanistan. Ook zal Nederland de Afghaanse overheid, politie en het leger ondersteunen. De komende twee jaar neemt het Afghaanse leger geleidelijk meer militaire taken over. In 2010 draagt Nederland zijn leidende rol over aan een andere NAVO-partner.

Het kabinet besloot op 30 november na 1 augustus 2008 een nieuwe bijdrage te leveren aan de stabilisatie- en ondersteuningsmissie van de NAVO in Uruzgan. Redenen voor dit besluit zijn onder meer de zorg voor de mensenrechten en armoedebestrijding in Afghanistan.