Kamer staat achter civiele missie Kosovo

De Tweede Kamer steunt de Nederlandse bijdrage aan een civiele missie naar Kosovo. Dat is de uitkomst van het algemeen overleg dat minister Verhagen en zijn collega’s van Defensie en Binnenlandse Zaken vandaag met de Kamer voerden.

EULEX, de civiele missie van de Europese Unie, heeft tot doel het bestuur, de politie, justitie en douane van Kosovo te ondersteunen. Nederland stelt hiervoor veertig tot zestig functionarissen van de civiele politie, marechaussee en justitie ter beschikking. In totaal zullen de komende tijd tweeduizend mensen uit EU-landen naar Kosovo vertrekken.

‘Stabiliteit op de Balkan is van groot belang voor Europa,’ aldus minister Verhagen. ‘EULEX zal daar zeker toe bijdragen.’
Een goed functionerend politie- en justitieapparaat in Kosovo is een voorwaarde voor het gezamenlijk en op Europees niveau effectief bestrijden van grensoverschrijdende misdaad en illegale immigratie.

Nederland heeft Kosovo op 4 maart als onafhankelijke staat erkend. De EU betaalt het grootste deel van de kosten die aan deze missie verbonden zijn. De kosten voor Nederland worden geschat op 8,6 miljoen euro. De missie loopt tot 16 februari 2010.