Koenders bepleit multidiciplinaire benadering fragiele staten

Minister Koenders pleitte vrijdag voor betrokkenheid van de internationale gemeenschap bij fragiele staten, pockets van terreur en geprivatiseerd geweld. Hij wees daarbij op het belang van een omvattende, multi-diciplinaire benadering.

Veiligheid is een schaars goed dat ongelijk verdeeld is. De Verenigde Staten en Europa moeten samenwerken aan een gemeenschappelijke aanpak van dit probleem. Dit stelde minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) in een toespraak op de Johns Hopkins University in Washington.

In zijn toespraak vergeleek de minister de verhoudingen in de wereld ten tijde van de Koude Oorlog, zijn studietijd, met de situatie nu: 'Veel van de vraagstukken waarmee we vandaag de dag te maken hebben -de afhankelijkheid van olie, overconsumptie, instabiliteit in het Midden Oosten, de enorm complexe betrekkingen met Afghanistan, Iran en Pakistan- vinden hun wortels in de cruciale fase van de Koude Oorlog in de periode 1979-1980. Het is van belang dit te erkennen.'

Van 1979 tot 1981 studeerde Koenders aan de Johns Hopkins universiteit; hij was bovendien van 2000 tot 2002 gastdocent aan de vestiging in Bologna.