Koenders bezoekt Hoorn van Afrika

Minister Koenders brengt van 2-7 maart een bezoek aan Ethiopië, Jemen en Eritrea. Koenders heeft tijdens zijn bezoek ontmoetingen met premier Meles Zenawi van Ethiopië en president Isaias Afeworki van Eritrea.

In die gesprekken zal Koenders ondermeer aandacht vragen voor het oplossen van het grensconflict tussen Ethiopië en Eritrea. Ook zal hij spreken over de problemen die de VN-vredesmacht (UNMEE) momenteel bij het uitoefenen van haar taak ondervindt. Daarnaast brengt hij een kort bezoek aan Somalische vluchtelingen in Jemen.

Ethiopie is een belangrijke ontwikkelingspartner van Nederland. De Nederlandse ontwikkelingssamenwerking in Ethiopië richt zich op het bevorderen van mensenrechten en goed bestuur enerzijds en armoedebestrijding anderzijds. Koenders zal op maandag 3 maart een bezoek brengen aan de Ogaden-regio om te bezien in hoe de humanitaire- en mensenrechtensituatie verbeterd kan worden. Dinsdag 4 maart spreekt hij met Nederlandse bloementelers over het ondernemingsklimaat in Ethiopië en zal hij Nederlandse projecten bezoeken op het gebied van basisonderwijs, inkomensverbetering van kleine boeren, gezondheidszorg en vrouwenrechten. ’s Avonds heeft hij een ontmoeting met vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties. Woensdag 5 maart ontmoet hij vertegenwoordigers van de Ethiopische regering, oppositieleiders en de huidige voorzitter van de Commisssie van de Afrikaanse Unie, Konaré.

Donderdag 6 maart vliegt Koenders naar Jemen om aandacht te vragen voor de situatie van Somalische vluchtelingen. De Nederlandse regering onderzoekt momenteel de mogelijkheid om een marinefregat in te zetten voor de kust van Somalië om het transport van humanitaire hulpgoederen te beschermen tegen piraterij.

Op vrijdag 7 maart heeft Koenders in Eritrea gesprekken met Eritrese autoriteiten, de commandant van UNMEE,vertegenwoordigers van VN-organisaties en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld. De bilaterale ontwikkelingsrelatie met Eritrea wordt inmiddels afgebouwd, maar de Nederlandse regering hecht belang aan voortzetting van de politieke dialoog met Eritrea.