Koenders geeft 3 miljoen voor Gaza

De Verenigde Naties hebben een beroep gedaan op de Nederlandse regering om extra gelden vrij te maken voor de humanitaire noodsituatie in Gaza.

De situatie wordt steeds nijpender waardoor extra gelden nodig zijn om deze het hoofd te kunnen bieden. Met het Nederlandse geld zal UNRWA (de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen) voedsel, brandstof en medicijnen kopen, zodat scholen en ziekenhuizen open kunnen blijven.

De anderhalf miljoen inwoners van Gaza zijn het slachtoffer van het afsluiten van de grenzen door het Israelische leger na de machtsovername van Hamas. De blokkade van Gaza heeft verregaande gevolgen voor de lokale economie. Door de afsluiting van de Gaza-strook hebben veel bedrijven hun deuren moeten sluiten. De werkloosheid en afhankelijkheid van buitenlandse hulp neemt daardoor toe.

Nederland steunt de landbouwsector in Gaza op het gebied van bloemen, groente en fruit door middel van training en kredietverlening. Door de afsluiting van de grensovergang bij Karni zijn de eerste 500.000 anjers, die bedoeld waren voor export naar de bloemenveiling in Aalsmeer, deze week vernietigd.