Koenders geeft half miljoen euro noodhulp aan Nepal

Minister Koenders stelt een half miljoen euro beschikbaar aan Nepal om te helpen bij de gevolgen van de overstromingen.

“Uit de TV-beelden zal voor iedereen duidelijk zijn hoe nijpend de situatie is en dat hulp dringend geboden is”, vindt Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). De hulp zal via het Wereld Voedsel Programma (WFP) worden gegeven en is bedoeld om “te helpen de ernstige voedseltekorten in Nepal te helpen lenigen”, aldus de minister.

Volgens voorlopige schattingen zijn door de huidige overstromingen ruim 300.000 mensen getroffen en bijna 100 doden gevallen. Nepal is één van de armste landen van de wereld. Dit maakt het land extra gevoelig voor de gevolgen van natuurrampen, zoals de droogte in het begin van het jaar en de huidige overstromingen.

De huidige Nederlandse bijdrage komt bovenop de bijdrage van een half miljoen euro die Nederland eerder dit jaar heeft verleend aan het wereldvoedselprogramma (WFP) in Nepal. Daarmee komt de totale bijdrage van Nederland aan het WFP in Nepal in 2007 op één miljoen euro. Het WFP verleent voedselhulp aan kwetsbare groepen in de samenleving en heeft in Nepal projecten opgezet, die ongeveer 1,4 miljoen mensen ten goede komen