Koenders geeft startschot voor sponsorloop Walk the World

Minister Koenders opende op zondag 1 juni in Rotterdam de sponsorloop Walk the World. Walk the World is een wereldwijde sponsorloop die aandacht vraagt voor honger bij kinderen en geld inzamelt voor het Schoolvoedselprogramma van het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties.

'Elke zes seconden sterft een kind van de honger. De verdeling van voedsel over de wereld is geen zaak van wij-zij en wie heeft de schuld. Het is een praktisch probleem. Een verdelingsvraagstuk. Dat we met praktische en politieke stappen kunnen oplossen. Door de juiste keuzes te maken, hier en daar. Met eerlijke handel. Door beter na te denken als we boodschappen doen. Door beter op te letten welke kleren we kopen', dat zei minster Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) bij de opening.

Koenders toonde zich zeer bezorgd over de stijging van de voedselprijzen. De kosten voor tarwe, rijst en maïs zijn volgens het WFP ten opzichte van 2002 met 72 procent gestegen. Dit betekent dat de hoeveelheid voedsel dat het WFP kan verspreiden, veel minder is. Nederland steunt het WFP jaarlijks met een bijdrage van 75,6 miljoen dollar. Vorige maand besloot Koenders tot een eenmalige extra bijdrage aan WFP van acht miljoen euro, na een dringende oproep van de organisatie vanwege de voedselcrisis.

Walk the World wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd. In alle tijdzones wandelen circa een miljoen mensen vijf kilometer. Dat is de gemiddelde afstand die een kind in een ontwikkelingsland van huis naar school loopt, vaak zonder te hebben gegeten. Door mee te wandelen, zich laten sponsoren of te doneren, kan iedereen een bijdrage leveren zodat het WFP in staat blijft schoolkinderen in voedselarme landen aan een gratis maaltijd te helpen.

Sinds de start van het Schoolvoedselprogramma in 1999 zijn aan meer dan 108 miljoen kinderen in 74 landen gratis maaltijden verstrekt.