Koenders: geweld tegen vrouwen Congo verschrikkelijk

"Het meest verschrikkelijke wat ik ooit heb gezien", zei minister Koenders woensdag in de Tweede Kamer over het geweld tegen vrouwen in de Democratische Republiek Congo.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) bracht van 25 tot 29 september een bezoek aan het Grote Merengebied in Afrika. Als belangrijkste reden voor zijn reis noemde hij het geweld tegen vrouwen in een aantal gebieden in die regio. Vrouwenverkrachting en -verminking wordt in sommige gebieden als oorlogsinstrument gebruikt. De minister bezocht tijdens zijn reis onder andere een opvangcentrum voor vrouwen die slachtoffer zijn geworden van verkrachting en verminking. Het leger van de Democratische Republiek Congo gebruikt zelf ook dit soort geweld tegen vrouwen. Koenders heeft aangegeven dat hier actie op moet worden ondernomen, onder andere in VN-verband.

Nederland ondersteunt projecten in Congo die vrouwen opvangen en helpen met terugkeer naar huis. Het komt voor dat vrouwen door hun gemeenschap verstoten worden als ze het slachtoffer zijn geworden van verkrachting of verminking.