Koenders in Grote Merengebied

Minister Koenders is tot en met maandag 28 mei op bezoek in het Afrikaanse Grote Merengebied. Hij onderzoekt daar onder andere welke rol ontwikkelingssamenwerking kan spelen bij stabilisering van de regio.

Minister Koenders zal Burundi en Rwanda bezoeken. Beide landen bevinden zich in een regio die jaren kenmerkte door instabiliteit. Nederland heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan demobilisatie en reïntegratie van strijdende partijen in het Grote Merengebied. Ontwikkelingssamenwerking kan nu een rol spelen bij het vormen van goed bestuur of bij wederopbouw.

Koenders zal donderdag en vrijdag de donorconferentie in Burundi voorzitten, samen met zijn Noorse collega Solheim. Doel van de conferentie is geld op te halen voor wederopbouw in Burundi. Ook gaat hij naar een voormalig vluchtelingenkamp, Gatumba, waar in 2004 een bloedbad werd aangericht.

Zaterdag en zondag is Koenders in Rwanda. Hij zal daar praten met president Kagame en de Rwandese regering over politieke ontwikkelingen en mensenrechten. Ook zal Koenders zelf aanschouwen welke resultaten er in Rwanda op sociaal-economisch gebied zijn bereikt met ontwikkelingsgeld.