Koenders: Meer investeren in opbouw van Afghanistan

Minister Koenders vindt dat de discussie over Afghanistan niet langer alleen mag gaan over de militaire inzet, maar ook over het versterken van de civiele component van de missie.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat tijdens zijn driedaagse bezoek aan Afghanistan in gesprekken met vertegenwoordigers van VN-organisaties aan de orde gesteld. "De Verenigde Naties, de Wereldbank en bilaterale donoren besteden nog te weinig aandacht aan de samenwerking met de Afghaanse regering, met name op het gebied van politie, mensenrechten, armoede- en corruptiebestrijding", aldus de minister.

"In de afweging over het al of niet verlengen van de Nederlandse militaire missie na de zomer van 2008, moet het civiele aspect een belangrijke rol spelen, aldus Koenders. "Er is geen louter militaire oplossing voor de problemen in Afghanistan. Militaire actie kan en moet gepaard gaan met schoner bestuur van de Afghaanse overheid, meer overleg met verschillende groeperingen in Afghanistan en de uitvoering van ontwikkelingsprogramma's. Tevens is het van groot belang dat de vorming van een Afghaans politiemacht snel ter hand wordt genomen. De opbouw en veiligheid van Afghanistan moet sneller een Afghaans gezicht krijgen. " De minister stelt vijftien miljoen euro ter beschikking voor de versterking van de politie.

Koenders heeft zondag programma's bezocht in Uruzgan op het gebied van gezondheidszorg en plattelandsontwikkeling. Koenders vindt dat er een goed begin is gemaakt met de ontwikkelingsprogramma's, ondanks alle veiligheidsproblemen. De minister heeft in Tarin Kowt een contract van drie miljoen dollar ondertekend, in aanwezigheid van de Afghaanse minister van Onderwijs, Hanif Atmar, gericht op verbetering van de kwaliteit van het onderwijs, met name voor meisjes. Hij sprak zondag ook met Nederlandse troepen. Speciale waardering had Koenders voor de inzet van ontwikkelingswerkers en het Nederlandse leger bij opbouwprogramma's in Uruzgan. "Zij werken in bijzonder moeilijke omstandigheden en zonder hun inzet hadden we veel minder bereikt", aldus de minister.

Maandag tekende de minister in Kabul twee contracten voor het verlenen van dertien miljoen dollar voor plattelandsontwikkeling en micro-kredieten aan boeren en kleine ondernemers in Uruzgan.