Koenders naar Ghana en Liberia

Minister Koenders brengt van 2 tot en met 6 september een bezoek aan Ghana en Liberia. Koenders neemt in de Ghanese hoofdstad Accra deel aan ‘The Third High Level Forum on Aid Effectiveness’, de belangrijkste vergadering van ministers voor Ontwikkelingssamenwerking dit jaar.

Volgens Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) zullen in Accra volgende week concrete afspraken worden gemaakt tussen donoren en ontwikkelingslanden om de samenwerking te verbeteren en de effectiviteit van de hulp te vergroten. ”Nederland heeft daarin al belangrijke stappen gezet. De hulp moet worden ontbonden, de voorspelbaarheid daarvan vergroot en er moeten concrete actieplannen worden opgesteld”, aldus Koenders. In ruil daarvoor moeten wel duidelijke afspraken worden gemaakt over te behalen resultaten en de bestrijding van corruptie.

Koenders spreekt tijdens een sessie over fragiele staten, een centraal thema in zijn beleid. In fragiele staten is de achterstand bij het realiseren van de millenniumontwikkelingsdoelen het grootst.

De VN-bijeenkomst in Accra is de eerste van een reeks internationale conferenties over armoedebestrijding. Eind september zijn er een Afrika-top en een top over millenniumontwikkelingsdoelen in New York en later dit jaar is er een top over ‘Financing for Development’ in Doha.

Koenders brengt op woensdag 3 september een bezoek aan het project ‘Groen Licht voor Afrika’, een samenwerkingsovereenkomst tussen het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking en Philips. In Ghana wordt een pilot project voor duurzame energie geïntroduceerd, waardoor plattelandsbewoners goedkoop en duurzaam licht krijgen.

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 september brengt Koenders op uitnodiging van president Johnson Sirleaf een werkbezoek aan Liberia.

In Liberia neemt Koenders ondermeer deel aan een vergadering van ‘The Liberia Reconstruction and Development Committee’. Op de vergadering, die wordt bijgewoond door president Johnson Sirleaf, wordt gesproken over de effectiviteit van hulp in fragiele staten. In 2003 kwam er een eind aan de burgeroorlog in Liberia en Johnson Sirleaf heeft, toen zij in 2006 president werd, de wederopbouw voortvarend ter hand genomen. Hoewel Liberia geen partnerland is van Nederland, financiert Nederland wel schuldenverlichting en een groot onderwijsprogramma van Unicef in Liberia. Koenders brengt zaterdag een bezoek aan dit programma.