Koenders onderzoekt situatie in Kenia ter plekke

Minister Bert Koenders vertrekt vandaag vanuit Khartoum, Sudan, naar Kenia. Met het driedaagse bezoek wil hij zich op de hoogte te stellen van de huidige situatie ter plekke.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) wil de organisaties steunen die zich inzetten voor vrede in Kenia en bezien of er extra hulp nodig is voor de honderdduizenden mensen die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld.

De minister heeft donderdagavond een ontmoeting met Europees Commissaris Louis Michel (Humanitaire Hulp). Vrijdag spreekt hij met voormalig VN-topman Kofi Annan die bemiddelt tussen de politieke opponenten Kibaki en Odinga. Verder heeft hij gesprekken met vertegenwoordigers van de regering, oppositiepartij ODM (Orange Democratic Movement), maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.

Op zaterdag staan bezoeken op het programma aan de steden Naivasha en Eldoret, die ernstig zijn getroffen door het geweld, en aan Kibera de grootste sloppenwijk van Nairobi. Koenders spreekt in Naivasha ook met Nederlandse rozenkwekers en tuinbouwers. Zondag keert hij terug naar Nederland.