Koenders ontvangt handelsrapport van Wereldbank

Koenders nam woensdagochtend het 'Doing Business Report 2008' in ontvangst uit handen van de Wereldbank en de International Finance Corporation (IFC).

"Zaken doen, het ondernemerschap, is essentieel om economische groei te bereiken," zei Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) in een reactie op het rapport. "En het Doing Business rapport is een nuttig instrument om regeringen aan te moedigen om veel meer aandacht te besteden aan verbetering van het ondernemersklimaat."

Dit jaar staat Egypte volgens de Wereldbank en de IFC bovenaan de lijst van hervormers die het eenvoudiger maken om zaken te doen. Singapore staat voor de tweede keer op de eerste plaats wat betreft het gemak van zakendoen, Nederland neemt de 21ste plaats in. De Wereldbank concludeert in het rapport dat 'met dank aan de hervormingen in de handelregelgeving steeds meer bedrijven opgezet worden'. Vooral landen in Oost-Europa en de voormalige Sovjet Unie scoren hoog op hervorming in 2006/2007 samen met een grote groep opkomende markten zoals China en India.

Het jaarlijkse rapport rangschikt 178 landen naar de mate waarin wet- en regelgeving het zakendoen vergemakkelijkt of moeilijker maakt. Dit gebeurt aan de hand van tien indicatoren zoals regelgeving op het terrein van handel en belastingen en de tijd die het kost om een onderneming op te starten. Daarmee biedt het relevante informatie over het ondernemingsklimaat in ontwikkelingslanden. Het rapport verscheen woensdag voor de vijfde keer.