Koenders op de bres voor homo's in ontwikkelingslanden

Minister Koenders vindt het van groot van belang dat homoseksualiteit niet langer strafbaar is in ontwikkelingslanden. 'Nederland zal zoveel mogelijk gelijkberechtiging van homoseksuelen bevorderen. Lastige discussies gaan we daarbij niet uit de weg', aldus Koenders.

In achttien van de zesendertig ontwikkelingslanden waarmee Nederland actief samenwerkt blijkt homoseksualiteit strafbaar te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) heeft uitgevoerd naar de rechten van homoseksuelen in deze landen. De straf voor homoseksuele handelingen varieert van gevangenisstraffen tot de doodstraf.

De minister vraagt Nederlandse ambassades in ontwikkelingslanden te pleiten voor het afschaffen van de strafbaarstelling van homoseksualiteit. Discriminatie van homoseksuelen moet ook bestreden worden. Alleen als lokale mensenrechtenorganisaties aangeven dat een dergelijk pleidooi contra-productief is of mensen in gevaar brengt, is het mogelijk om het onderwerp niet met de overheid aan de orde te stellen. Dat schrijft Koenders in een brief die vandaag aan de Tweede Kamer is gestuurd over de positie van homoseksuelen in partnerlanden.

Koenders is zich bewust van de gevoeligheid van het thema in een aantal ontwikkelingslanden en het feit dat gelijkberechtiging van homoseksuelen een kwestie van lange adem zal zijn. Toch vindt hij dat Nederland extra inspanning moet plegen op dit terrein. Het is ook een van de prioriteiten in de mensenrechtenstrategie die gisteren door minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) is gepresenteerd.