Koenders: 'Rol van vroedvrouwen bij terugdringen moedersterfte is cruciaal'

“De rol van vroedvrouwen en verloskundigen bij het terugdringen van moedersterfte is cruciaal”, dat zei minister Koenders tijdens de tweede editie van Moedernacht op zaterdag 10 mei in Amsterdam .

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) reageerde hiermee op een lobbyboodschap die hij ontving uit handen van de directeur van de International Confederation of Midwives (ICM).

Koenders kondigde aan dat hij de komende drie jaar 4,95 miljoen euro zal geven aan United Nations Population Fund (UNFPA) en het ICM, om de beroepsgroep van vroedvrouwen te versterken. Ook ‘gezinsplanning’ en het verspreiden van voorbehoedsmiddelen - waarmee voldaan wordt aan de (onvervulde) wens van vrouwen om anti-conceptie te gebruiken - zijn belangrijke elementen in het Nederlandse beleid. Onderzoek wijst uit dat de moedersterfte hierdoor met 25% kan worden teruggebracht. “Vrouwen moeten zelf over hun lichaam en hun zwangerschappen beslissen, een onontvreemdbaar recht dat helaas nog niet tot alle hoeken van aarde is doorgedrongen”, aldus de minister.

De aandacht voor de rol van vroedvrouwen en ‘gezinsplanning’ staat niet op zichzelf. Het aantal vrouwen dat jaarlijks tijdens een zwangerschap of bevalling overlijdt, kan volgens Koenders niet worden teruggebracht zonder ook aandacht te besteden aan de gelijke rechten van vrouwen. “De waardevolle rol die vrouwen spelen in de samenleving moet onderkend worden, wil de animo voor serieuze en concrete maatregelen om moedersterfte terug te dringen toenemen.” Het behalen van millenniumdoel 5 – de gezondheid van vrouwen en moeders – hangt daarom ook af van de voortgang op millenniumdoel 3, dat gelijke rechten voor mannen en vrouwen bepleit. De minister gaf aan dat er begin is gemaakt met de besteding van de 125 miljoen euro die is gereserveerd om de vooruitgang van de beide millenniumdoelen – MDG 3 en 5 - te bevorderen.

Volgens Koenders gaat het echter niet alleen om extra geld. Er is meer politieke wil en politieke druk nodig van vrouwen én mannen om vooruitgang te boeken in de strijd tegen moedersterfte. Ook de samenwerking van ruim 20 organisaties in het Schokland-akkoord tegen moedersterfte is volgens de minister van groot belang om de achterstand op MDG 5 in te halen.