Koenders spreekt op Afrikadag 2008

“Laten we stoppen met ontwikkelingssamenwerking. Het wordt toch nooit wat met Afrika!”

Met deze opmerkelijke woorden opende minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) zijn toespraak op de Afrikadag in Den Haag, afgelopen zaterdag. “Er zijn tal van Haagse politici die graag zouden zien dat ik hier vandaag dat verhaal zou houden. En die denken daarmee zetels te kunnen winnen”, vervolgde Koenders.

In zijn betoog ging Koenders met name in op de bewering dat ontwikkelingssamenwerking niet effectief en efficiënt is, en daarom geen nut heeft. Zowel aan de hand van het voorbeeld van Mozambique, als de inzet voor het bereiken van de Millenniumdoelen in 2015, sprak Koenders deze bewering tegen. “ Ontwikkelingssamenwerking is lastig en vergt tijd”, aldus de minister, “maar een langdurige en gezamelijke inzet levert duidelijk resultaten op”.

Op de druk bezochte Afrikadag waren verschillende organisaties vertegenwoordigd, die zich op uiteenlopende wijze bezighouden met Afrika. Daarbij was er gelegenheid voor de bijna 1700 bezoekers om in de vele workshops nieuwe ervaring op te doen of deze met anderen te delen.