Koenders steunt beleid Zoellick

Koenders steunt het door President Zoellick uitgestippelde beleid van de Wereldbank.

Dit zei Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) zondag tijdens zijn toespraak op de jaarvergadering van de Wereldbank in Washington. Het beleid van Zoellick komt overeen met zijn eigen beleidsprioriteiten, zoals op het gebied van fragiele staten, klimaat en vrouwen.

Koenders gaf aan dat de bank vier grote uitdagingen heeft:
1- op landenniveau de leiding nemen met samenwerking volgens de Parijs-agenda;
2- fragiele staten hebben behoefte aan een effectievere bank die snel, kordaat en flexibel in kan springen wanneer haast geboden is;
3- de Wereldbankgroep moet voorop lopen in de klimaatdiscussie en;
4- de bank moet er zijn voor de versterking van de positie van de vrouw en verbetering van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten om de achterstand op de voor deze onderwerpen relevante VN ontwikkelingsdoelen in te halen.

Ook wees Koenders op het belang van de inspanningen van de Bank om de banden met het maatschappelijk middenveld en parlementen te versterken. De minister vindt het van groot belang is dat de bank decentraliseert om dichter bij haar klanten te staan en zo goed mogelijk maatwerk te kunnen leveren. De huidige personeelsverdeling van 70% in Washington en 30% 'in het veld' zou de komende jaren omgedraaid moeten worden.