Koenders steunt investeringen Nederlandse bedrijven in Uruzgan

Minister Koenders heeft een fonds voor de economische opbouw van Uruzgan ingesteld. Hij maakte dat bekend na een gesprek met VNO-NCW voorzitter Wientjes en Royal Haskoning voorzitter Jan Bout, tevens voorzitter van de Werkgroep Economische Wederopbouw Afghanistan.

'Samenwerking met het bedrijfsleven is van groot belang voor het welslagen van de opbouw in Uruzgan. Daarom heb ik besloten tien miljoen vrij te maken voor dit subsidiekader. Ik hoop dat er veel aanvragen door bedrijven worden ingediend. Ook hier is een alliantie met het bedrijfsleven nodig om Afghanistan te steunen', aldus Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

'Het Nederlandse bedrijfsleven wil Afghanistan helpen de eigen veiligheid, bestuur en economie te ontwikkelen. Wij zijn verheugd over de financiële ondersteuning van de minister voor ons werk onder moeilijke omstandigheden. We gaan dit samen doen,' zegt Wientjes.

Het fonds is een stimulans voor het bedrijfsleven om te investeren in de economische opbouw van Uruzgan. Aanvragen voor subsidie kunnen worden ingediend vanaf 1 oktober 2008 tot en met 30 september 2010. De projectbijdrage is 80%. Er zijn een aantal voorwaarden aan toekenning van een subsidie verbonden. Projecten moeten passen binnen de prioriteiten van de Afghaanse autoriteiten, zoals verwoord in de Afghaanse Ontwikkelingsstrategie, en moeten samen met lokale Afghaanse partners worden uitgevoerd. De EVD is als uitvoerder betrokken bij het Fonds Economische Opbouw Uruzgan (FEOU).