Koenders tekent akkoord voor aanpak geweld tegen vrouwen in conflictgebieden

Minister Koenders ondertekende vandaag in aanwezigheid van de ministers Van Middelkoop, Plasterk en Ter Horst een akkoord over de aanpak van geweld tegen en de positie van vrouwen in conflictgebieden.

De ondertekening van dit Nationaal Actieplan, samen met vijftien maatschappelijke organisaties, is een vervolg op één van de akkoorden van Schokland, dat in juni tot stand kwam. Koenders (Ontwikkelingssamenwerking): “ Het is de hoogste tijd dat we de achterstand bij het realiseren van de millennium ontwikkelingsdoelen op het gebied van vrouwenrechten en moedersterfte inlopen. Als kabinet hebben we daarom besloten het 1325-akkoord, dat is gericht op het verbeteren van de positie van vrouwen in conflictgebieden, met een groot aantal maatschappelijke organisaties te tekenen. Als vier ministers staan we op de bres voor vrouwen, vrede en veiligheid. Vrouwenrechten zijn een zaak van iedereen.”

Minister Koenders erkent de belangrijke rol van vrouwen bij het oplossen van conflicten en bij de wederopbouw van hun land. Zonder de bijdrage van vrouwen is geen duurzame vrede mogelijk. Daarom heeft Koenders toegezegd vier miljoen euro bij te dragen aan een speciaal fonds van de Verenigde Naties (UNIFEM), dat is gericht op het bestrijden van geweld tegen vrouwen.