Koenders: Teveel moeders in ontwikkelingslanden sterven in het kraambed

Minister Koenders heeft vandaag tijdens de MDG-top in New York extra steun toegezegd voor het terugdringen van moedersterfte in ontwikkelingslanden.

Vorig jaar overleden meer dan een half miljoen vrouwen in ontwikkelingslanden als gevolg van complicaties bij zwangerschap en bevalling. Naast slechte ziekenhuizen en gezondheidsposten is er een groot gebrek aan vroedvrouwen en verpleegkundigen, vooral op het platteland.

Het United Nations Populations Fund (UNFPA) richt zich in haar programma’s op het verbeteren van zorg bij zwangerschappen en bevallingen en het beschikbaar stellen van anticonceptiemiddelen. Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) draagt daarom de komende drie jaar € 58 miljoen bij aan het programma van deze VN-organisatie.

‘Het is onacceptabel dat er nog steeds elke minuut een vrouw ergens op deze wereld in het kraambed sterft. Daarom blijf ik actief om de achterstand op dit punt in te halen’, aldus Koenders. Nederland is zeer actief in de strijd voor verbetering van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Nederland helpt emancipatie en seksualiteit bespreekbaar te maken en zet deze onderwerpen ook op de (internationale) agenda. Ieder jaar houden miljoenen vrouwen tijdelijke of chronische aandoeningen over aan zwangerschap of bevalling.