Koenders voorzichtig positief over nieuwe regering Guatemala

Minister Koenders is na een gesprek met de nieuwe president Alvaro Colom voorzichtig positief over de nieuwe regering in Guatemala.

‘De gesprekken van de afgelopen dagen bevestigen mijn beeld dat President Colom zich inspant om daadwerkelijk de noodzakelijke veranderingen door te voeren,’ aldus Koenders na afloop van zijn bezoek aan Guatemala op 10 en 11 augustus jl.

Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) sprak in Guatemala met de president over de mensenrechten, de straffeloosheid en de grote ongelijkheid in het land. Veel van de huidige problemen in Guatemala komen neer op een tekort aan investeringen in de sociale infrastructuur evenals in veiligheid en justitie. Lage politiesalarissen en een gebrek aan agenten, onderwijspersoneel en gezondheidsvoorzieningen zijn de harde consequenties van een overheidsbudget dat tot de laagste behoort in Latijns-Amerika. Colom profileert zich als een vernieuwende president en dient binnenkort hervormingsplannen in bij het Congres. Nederland draagt via het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NiMD) bij aan de verbetering van het democratische proces van het Congres.

Nederland geeft vooral steun aan Guatemala gericht op het verminderen van de straffeloosheid, het terugdringen van de enorme ongelijkheid en het bevorderen van de mensenrechten. Meer dan vijftig procent van de vooral inheemse bevolking leeft onder de armoedegrens. Het land wordt daarnaast geteisterd door geweld van drugsmaffia’s, jongerenbendes en ex-militairen. Jaarlijks worden zesduizend mensen vermoord terwijl slechts twee procent van de moordzaken wordt opgelost. ‘Nergens worden zoveel vrouwen vermoord. Onze programma’s met de nieuwe regering zijn direct gericht op die dramatische situatie,' zegt Koenders. Zo steunt Nederland met twee miljoen euro een speciale VN-commissie in Guatemala (CICIG) die onderzoek doet naar criminele netwerken en rechtszaken voorbereidt die cruciaal zijn in de strijd tegen de straffeloosheid.

Koenders had eveneens een ontmoeting met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, waaronder het Guatemala Platform. Zij uitten hun zorg over de voortdurende straffeloosheid en de toenemende bedreigingen aan het adres van mensenrechtenverdedigers.

Koenders sprak tijdens zijn bezoek ook met de minister van Milieu. De rijkdom aan biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen in Guatemala bieden het land een enorm potentieel voor ontwikkeling. Nederland werkt in haar ontwikkelingsprogramma in Guatemala samen met het maatschappelijke middenveld en de overheid op het terrein van goed bestuur en milieu, zowel op nationaal niveau als in de armste provincies.