Kronenburg nieuwe secretaris-generaal Buitenlandse Zaken

De ministerraad heeft op voorstel van minister Verhagen ingestemd met de benoeming van mr. Ed Kronenburg tot secretaris-generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Kronenburg zal op 17 maart beginnen met zijn nieuwe functie.

Kronenburg kent het Nederlandse buitenlandse beleid door en door. Hij beschikt over grote kennis van internationale politieke onderwerpen die voor Nederland van groot belang zijn, zoals de Europese Unie, veiligheidszaken en de relatie tot de Verenigde Staten. Door diverse hoge managementfuncties heeft hij de beheersmatige kanten van het werk leren kennen. Als plaatsvervangend directeur Begroting van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is hij tevens goed bekend met het Nederlandse ontwikkelingsbeleid.

Kronenburg is werkzaam geweest in Brussel bij de Europese Commissie als plaatsvervangend kabinetschef van toenmalig Eurocommissaris Hans van den Broek (1993-1996) en bij de NAVO voor de huidige secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer (2004-2007). Hij was van 2001-2004 plaatsvervangend directeur-generaal Europese Samenwerking op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Laatstelijk was Kronenburg werkzaam als Grootmeester van het Huis van Hare Majesteit de Koningin.

Kronenburg volgt Dr. Philip de Heer op, die is voorgedragen als ambassadeur in Japan.