Lezing: Het Midden-Oosten vredesproces, nu of nooit?

De voormalig directeur van de Israëlische inlichtingendienst Mossad, Efraim Halevy, geeft op uitnodiging van Buitenlandse Zaken op 20 februari zijn visie op het vredesproces in het Midden-Oosten. Halevy staat bekend om zijn praktische, soms controversiële kijk op het vredesproces in de regio.

Tijdens de lezing, die voor iedereen toegankelijk is, gaat hij onder meer in op de rol van geheime diensten bij beleidsvoorbereidingen, de problemen die geheime diensten hebben bij het uitvoeren van hun werk en het respecteren van juridische normen. Ook spreekt Halevy over de 'Iraanse dreiging'.

Tussen 1990-2002 was Halevy afgezant van de Israëlische premiers Rabin, Shamir, Netanyahu, Barak en Sharon. In 1996 werd hij ambassadeur van Israël bij de Europese Unie in Brussel. Halevy speelde een cruciale rol bij de voorbereiding van het Vredesverdrag tussen Israël en Jordanië onder Rabin. In oktober 2002, werd hij hoofd van de Nationale Veiligheidsraad en adviseur van premier Sharon. Halevy is op dit moment hoofd van het Centre for Strategic and Policy Studies aan de Hebrew University of Jerusalem.

Aanmelden per e-mail vóór 18 februari onder vermelding van: lezing 20 februari.

Lokatie: Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag
Aanvang: 20.00 uur (zaal open 19.45 uur)
Voertaal: Engels
Toegang: gratis

De directie Noord-Afrika en Midden-Oosten (DAM) van het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseert regelmatig lezingen en discussieavonden over de regio. Eerdere onderwerpen waren bijvoorbeeld 'Perspectieven voor democratie in het Midden-Oosten' en 'Energie en ideologie – een strategische analyse van het Amerikaanse Midden-Oostenbeleid'.